Fyzikálně chemické a senzorické hodnocení vybraných medů

DSpace Repository

Language: English čeština 

Fyzikálně chemické a senzorické hodnocení vybraných medů

Show simple item record

dc.contributor.advisor Lapčíková, Barbora
dc.contributor.author Stará, Barbora
dc.date.accessioned 2019-07-04T09:11:28Z
dc.date.available 2019-07-04T09:11:28Z
dc.date.issued 2019-02-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/45454
dc.description.abstract Práce se zaměřuje na včelí med, především na jeho fyzikální a chemické vlastnosti, složení a senzorickou analýzu. Tyto metody byly provedeny a jejich výsledky zaznamenány a porovnány v experimentální části práce. Vyhodnocené výsledky z chemických analýz nám potvrdily, že vzorky medů vyhovují legislativním požadavkům. Stanovením elektrické vodivosti bylo zjištěno, že borůvkový a eukalyptový med měl nejvyšší hodnotu oproti medu akátovému a kaštanovému. V analyzovaných vzorcích nebylo zjištěno překročení doporučené hodnoty titrační kyselosti. Pomerančový a levandulový med obsahoval nejvyšší množství fenolických látek. Zatímco slunečnicový a akátový med měl nejnižší hodnoty. U metody fluorescenční spektroskopie, byly zjištěny možné fluorofory v medech a jejich excitačně emisní vlnové délky. Celkově nejpreferovanějším vzorkem v senzorické analýze byl med lipový. Naopak jako nejméně preferovaný byl vyhodnocen med řepkový. V teoretické části byly definovány druhy medů, nutriční a dietetické vlastnosti. Řešen byl také proces vzniku medu a jeho samotné získávání.
dc.format 69 s.
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject včelí med cs
dc.subject senzorická analýza cs
dc.subject metody hodnocení cs
dc.subject bee honey en
dc.subject sensory analysis en
dc.subject evaluation methods en
dc.title Fyzikálně chemické a senzorické hodnocení vybraných medů
dc.title.alternative Physicochemical and sensory evaluation of selected honeys
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Valenta, Tomáš
dc.date.accepted 2019-06-05
dc.description.abstract-translated The work focuses on honey bee, especially on its physical and chemical properties, composition and sensory analysis. These methods were performed, and their results recorded and compared in the experimental part of the work. Evaluated results from chemical analyzes confirmed that honey samples comply with legislative requirements. By determining the electrical conductivity, it was found that blueberry and eucalyptus honey had the highest value compared to acacia and chestnut honey. The recommended titration acidity was not exceeded in the analyzed samples. Orange and lavender honey contained the highest amount of phenolic substances. While sunflower and acacia honey had the lowest values. In the fluorescence spectroscopy method, possible fluorophores in honeys and their excitation emission wavelengths were found. The most preferred sample in the sensory analysis was linden honey. On the contrary, rape honey was evaluated as the least preferred. In the theoretical part, the types of honey, nutritional and dietetic properties were defined. The process of honey production and its acquisition was also solved.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 53117
utb.result.grade B
dc.date.submitted 2019-05-09


Files in this item

Files Size Format View Description
stará_2019_dp.pdf 1.639Mb PDF View/Open None
stará_2019_op.pdf 857.5Kb PDF View/Open None
stará_2019_vp.pdf 702.1Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account