Využití moderních metod při sledování diverzity mikroflóry u fermentovaného masného výrobku

DSpace Repository

Language: English čeština 

Využití moderních metod při sledování diverzity mikroflóry u fermentovaného masného výrobku

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňková, Leona
dc.contributor.author Kučabová, Veronika
dc.date.accessioned 2019-07-04T09:10:17Z
dc.date.available 2019-07-04T09:10:17Z
dc.date.issued 2019-02-21
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/43823
dc.description.abstract Tato diplomová práce je zaměřena na sledování diverzity mikroflóry fermentovaných masných výrobků (salámů Paprikáš) vyrobených klasickou a Quick-Dry-Slice technologií. Sledované vzorky fermentovaných salámů byly odebírány během celé doby zrání a skladování a kultivačními metodami byly stanoveny celkové počty technologicky významných i nežádoucích rizikových mikroorganismů. Vzorky fermentovaných salámů vyrobených Quick-Dry-Slice technologií vykazovaly na konci sledované doby vysoké hodnoty počtů životaschopných bakterií v porovnání se vzorky salámů vyrobených klasickou cestou. Po celou dobu zrání a skladování byly u všech výrobků dominantní bakterie mléčného kvašení. U finálních produktů nebyly detekovány žádné nežádoucí rizikové mikroorganismy. Pomocí molekulárně biologické metody denaturační gradientové gelové elektroforézy byl vytvořen mikrobiologický profil všech vzorků. DNA izolovaná z nejvíce zastoupených mikroorganismů byla sekvenována a bakterie identifikovány jako druhy Lactobacillus curvatus, Lactobacillus sakei, Lactococcus lactis, Staphylococcus carnosus a Staphylococcus condimenti.
dc.format 80 s. (116245)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Fermentovaný masný výrobek cs
dc.subject Quick-Dry-Slice cs
dc.subject Denaturační gradientová gelová elektro-foréza cs
dc.subject Fermented meat products en
dc.subject Quick-Dry-Slice en
dc.subject Denaturing gradient gel electrophoresis en
dc.title Využití moderních metod při sledování diverzity mikroflóry u fermentovaného masného výrobku
dc.title.alternative The Use of Modern Methods for Monitoring the Microflora in Fermented Meat Products
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Gál, Robert
dc.date.accepted 2019-06-05
dc.description.abstract-translated This thesis focuses on monitoring of the diversity of fermented meat products microflora (Paprikas sausage) produced by conventional and Quick-Dry-Slice technology. The samples of fermented sausages were sampled during the entire aging and storage period. The total number of technologically significant and undiserable microorganisms was determined by cultivation methods. Fermented sausages samples produced by Quick-Dry-Slice technologies showed high viable counts at the end of the study period compared to sausage samples produced by conventional technology. Lactic acid bacteria were dominant during maturation and storage. No undesirable hazardous microorganisms were detected in the final products. Molecular biological method denaturing gradient gel electrophoresis was used to create microbiological profile of the samples. DNA isolated from microorganisms, which were the most abundant, was sequenced and bacteria were identified as Lactobacillus curvatus, Lactobacillus sakei, Lactococcus lactis, Staphylococcus carnosus and Staphylococcus condimenti.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 49859
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2019-05-03


Files in this item

Files Size Format View Description
kučabová_2019_dp.pdf 2.765Mb PDF View/Open None
kučabová_2019_op.pdf 698.9Kb PDF View/Open None
kučabová_2019_vp.pdf 510.0Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account