Návrh zpracování bílkovinných tkání z porážky drůbeže na kolagenní produkty

DSpace Repository

Language: English čeština 

Návrh zpracování bílkovinných tkání z porážky drůbeže na kolagenní produkty

Show simple item record

dc.contributor.advisor Mokrejš, Pavel
dc.contributor.author Daněk, Jan
dc.date.accessioned 2018-07-04T15:01:10Z
dc.date.available 2018-07-04T15:01:10Z
dc.date.issued 2018-01-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/42371
dc.description.abstract Tato diplomová práce je zaměřena na zpracování vedlejších produktů maso-zpracujícího průmyslu. V teoretické části je vysvětleno, kde se v maso-zpracujícím průmyslu generují vedlejší produkty a jaké je pro ně využití. V praktické části byla provedena série experimentů pro extrakci želatiny z kuřecích hlav. Kuřecí hlavy byly rozemlety, odtučněny a zbaveny nekolagenních bílkovin. Po přečištění byly enzymaticky opracovány proteázou Polarzyme 6.0 T a následně z nich byla extraho-vána želatina při 80 °C a vedlejší frakce při 95 °C. Jednotlivé experimenty se mezi sebou lišily množstvím přidaného enzymu, dobou enzymatického opracování nebo dobou extrak-ce. Vzorky získaných želatin byly analyzovány na pevnost gelu, obsah popelovin, viskozitu a další ukazatele kvality. Ze získaných výsledků byly navrženy optimální podmínky pro získávání kvalitních želatin z kuřecích hlav.
dc.format 68 s.
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Vedlejší produkty masného průmyslu cs
dc.subject želatina cs
dc.subject zpracování drůbeže cs
dc.subject kuřecí hlavy cs
dc.subject kolagen cs
dc.subject Animal by-products en
dc.subject gelatine en
dc.subject poultry processing en
dc.subject chicken heads en
dc.subject collagen en
dc.title Návrh zpracování bílkovinných tkání z porážky drůbeže na kolagenní produkty
dc.title.alternative Proposal of Processing of Protein Tissues from Chicken Slaughterhouse into Collagen Products
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Krejčí, Ondřej
dc.date.accepted 2018-06-12
dc.description.abstract-translated This master thesis is focused on utilization of animal by-products. Theoretical part describes the sources of animal by-products and its utilization. Series of experiments were designed to obtain gelatine from chicken heads. Chicken headswere chopped, defatted and stripped form non-collagenous proteins. Then they weretreated with proteolytic enzyme Polarzyme 6.0 T. The main fraction of gelatine was extracted at 80 °C and secondary fraction at 95 °C. The amount of enzyme, time of the enzyme treatment and extraction time were different for each experiment. Gelatine samples were analalyzed for gel strength, viscosity, ash content and more. Optimal conditions for extracting gelatine from chicken heads were designed.
dc.description.department Ústav inženýrství polymerů
dc.thesis.degree-discipline Inženýrství polymerů cs
dc.thesis.degree-discipline Polymer Engineering en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie materiálů cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Materials Technology en
dc.identifier.stag 50221
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2018-05-16


Files in this item

Files Size Format View Description
daněk_2018_dp.pdf 1.774Mb PDF View/Open None
daněk_2018_op.docx 75.27Kb Unknown View/Open None
daněk_2018_vp.docx 75.28Kb Unknown View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account