Vliv obalového materiálu na stárnutí piva

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv obalového materiálu na stárnutí piva

Show simple item record

dc.contributor.advisor Lorencová, Eva
dc.contributor.author Černošková, Iveta
dc.date.accessioned 2018-07-04T15:00:59Z
dc.date.available 2018-07-04T15:00:59Z
dc.date.issued 2018-02-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/42097
dc.description.abstract Tato diplomová práce se zabývá stabilitou fyzikálně-chemických a organoleptických vlastností piva, která je závislá na typu použitého obalového materiálu. Organoleptickými znaky piva se rozumí říz, barva, čirost, pěnivost a chuť piva. Ty jsou přímo ovlivněny použitými vstupními surovinami (voda, slad, chmel a kvasinky), stabilizací piva, druhem obalu, způsobem (teplota prostředí, přístup světla, manipulace s produktem) a délkou skladování. Byly sledovány vybrané fyzikálně-chemické parametry (koncentrace CO2, čirost, pěnivost) u světlého piva s 11 % (w.w-1) extraktu původní mladiny ve čtyřech typech obalů (skleněná láhev, plechovka, PET láhev a KEG sud) po dobu 12 měsíců při 25?2 °C. Sledování změn parametrů vzorku piva bylo doplněno o senzorickou analýzu 12 odborných hodnotitelů. Největší změny byly pozorovány v rámci stanovení CO2, barvy a čirosti. Obalem zajišťujícím nejvyšší stabilitu piva po dobu skladování byl plechovkový obal. Naopak jako nejméně vhodný se projevil PET obal. Stabilita organoleptických vlastností během skladování je významná jak pro výrobce, tak pro spotřebitele. Je tedy důležité zvolit správný obal, který pomůže zajistit minimální změny organoleptických vlastností, aby bylo pivo dobře prodejné a konzumentům chutnalo i po delší době skladování.
dc.format 85, 12 s.
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject pivo cs
dc.subject obal cs
dc.subject organoleptické vlastnosti cs
dc.subject senzorická stabilita cs
dc.subject beer en
dc.subject packaging en
dc.subject organoleptic properties en
dc.subject sensory stability en
dc.title Vliv obalového materiálu na stárnutí piva
dc.title.alternative The Influence of Packaging Material on the Aging of Beer
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Polášek, Zdeněk
dc.date.accepted 2018-05-31
dc.description.abstract-translated This diploma thesis deals with the stability of physicochemical parameters and organoleptic properties of beer, which are in dependence with the type of the used packaging material. The organoleptic characteristics of beer are sharpness, color, purity, foaming and flavour. These are directly influenced by the raw materials (water, malt, hops and yeast), beer stabilization, type of packaging materials, the storage conditions (ambient temperature, light access, product handling) and shelf life. The examined physicochemical parameters (CO2 concentration, clarity, foaming properties) of beer with 11% (w.w-1) of the original wort extract in four types of packaging materials (glass bottle, can, PET bottle and KEG drum) were monitored for a period of 12 months (at 25 ? 2 °C). The observation of changes in beer samples was supplemented by sensory analysis of 12 professional evaluators. The more intensive changes in the tested samples were observed in the determination of CO2, color and clarity. The packaging material providing the highest stability of beer for storage was evaluated the tin can. On the contrary, the PET packaging was the least appropriate. The stability of organoleptic properties during the storage is important for both, manufacturers and consumers. Therefore, it is important to choose the right packaging material in order to ensure minimal changes in the organoleptic properties, to make the beer wellsold to consumers and to taste after a longer storage period.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 49814
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2018-04-20


Files in this item

Files Size Format View Description
černošková_2018_dp.pdf 6.312Mb PDF View/Open None
černošková_2018_op.pdf 517.0Kb PDF View/Open None
černošková_2018_vp.pdf 540.7Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account