Skríning vybraných bakterií využívaných v mlékárenství na schopnost degradace biogenních aminů

DSpace Repository

Language: English čeština 

Skríning vybraných bakterií využívaných v mlékárenství na schopnost degradace biogenních aminů

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňková, Leona
dc.contributor.author Beneš, Štěpán
dc.date.accessioned 2018-07-04T15:00:57Z
dc.date.available 2018-07-04T15:00:57Z
dc.date.issued 2018-02-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/42050
dc.description.abstract Bakalářská práce je zaměřena na ověření schopnosti vybraných bakterií využívaných v mlékárenském průmyslu na degradaci biogenních aminů. Teoretická část se zabývá bio-genními aminy, popisuje jejich vznik, strukturu, výskyt v potravinách a jejich možnou kon-trolu v potravinách. V praktické části byl pomocí HPLC sledován úbytek biogenních aminů, na základě půso-bení 54 kmenů bakterií rodů Lactobacillus, Pediococcus, Brevibacterium, Micrococcus a Kocuria. Redukce byla pozorována po 24 a 48 hodinové kultivaci v minerálním médiu s biogenními aminy a také v nutričně neúplném (polovičním) médiu s biogenními aminy. Experimentem bylo zjištěno, že největší schopnost degradace vykazoval kmen Lacto-bacillus casei subsp. casei CCDM 198, který byl schopen po 24 hodinové kultivaci v polovičním médiu redukovat množství putrescinu, kadaverinu a histaminu o více než 50 %.
dc.format 94 s. (102 863 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject biogenní aminy cs
dc.subject degradace cs
dc.subject bakterie využívané v mlékárenství cs
dc.subject HPLC cs
dc.subject biogenic amines en
dc.subject degradation en
dc.subject bacteria used in dairy en
dc.subject HPLC en
dc.title Skríning vybraných bakterií využívaných v mlékárenství na schopnost degradace biogenních aminů
dc.title.alternative Screening of Selected Bacteria Used in Dairy Industry to Degradation of Biogenic Amines
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Pachlová, Vendula
dc.date.accepted 2018-06-11
dc.description.abstract-translated The bachelor thesis is focused on the ability of selected bacteria used in the dairy industry to degrade biogenic amines. The theoretical part describes biogenic amines, their origin, structure, occurrence in food and their possible control in food. Purpose of the practical part, the loss of biogenic amines was monitored by HPLC, based on the action of 54 strains of the genera Lactobacillus, Pediococcus, Brevibacterium, Micrococcus and Kocuria. Reduction was observed after 24 and 48 hours of cultivation in mineral medium with biogenic amines and also in nutritionally incomplete (half) medium with biogenic amines. The experiment found that the biggest degradation ability was detected by Lactobacillus casei subsp. casei CCDM 198, which was able to reduce an amount of putrescine, histami-ne and cadaverine more than 50 % after 24 hours of cultivation in nutritionally incomplete medium with biogenic amines.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and Food Technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 49717
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2018-05-02


Files in this item

Files Size Format View Description
beneš_2018_dp.pdf 3.087Mb PDF View/Open None
beneš_2018_op.pdf 759.6Kb PDF View/Open None
beneš_2018_vp.pdf 636.0Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account