Vliv obsahu tuku na proteolytickou aktivitu čistých mlékařských kultur během zrání sýrů

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv obsahu tuku na proteolytickou aktivitu čistých mlékařských kultur během zrání sýrů

Show full item record

No preview available
Title: Vliv obsahu tuku na proteolytickou aktivitu čistých mlékařských kultur během zrání sýrů
Author: Křišťálová, Nikola
Advisor: Pachlová, Vendula
Abstract: Diplomová práce se zabývá vlivem obsahu tuku na proteolytickou aktivitu čistých mlékař-ských kultur a změny vlastností sýrů holandského typu během zrání. Byly vyrobeny 4 mo-delové vzorky sýrů holandského typu o dvou různých tučnostech za použití dvou různých sýrařských kultur s odlišným složením. V průběhu 84 dnů byl sledován vliv obsahu tuku a použité kultury na pH, obsah sušiny, obsah soli, množství volných aminokyselin a texturní vlastnosti. Výsledky obsahu volných aminokyselin poukázaly na to, že intenzita proteolýzy byla nejvyšší u sýrů s nižším obsahem tuku v sušině. Texturní vlastnosti modelových sýrů byly ovlivněny zejména obsahem tuku v sušině. Rovněž byly pozorovány rozdíly ve sle-dovaných parametrech u modelových sýrů vyrobených s odlišnou kulturou.
URI: http://hdl.handle.net/10563/40627
Date: 2017-02-03
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie potravin
Grade for thesis and defense: C 46417


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
křišťálová_2017_dp.pdf 3.386Mb PDF View/Open None
křišťálová_2017_op.pdf 546.9Kb PDF View/Open None
křišťálová_2017_vp.pdf 435.8Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account