Vliv obsahu tuku na proteolytickou aktivitu čistých mlékařských kultur během zrání sýrů
Show full item record
No preview available
Title:
|
Vliv obsahu tuku na proteolytickou aktivitu čistých mlékařských kultur během zrání sýrů |
Author: |
Křišťálová, Nikola
|
Advisor: |
Pachlová, Vendula
|
Abstract:
|
Diplomová práce se zabývá vlivem obsahu tuku na proteolytickou aktivitu čistých mlékař-ských kultur a změny vlastností sýrů holandského typu během zrání. Byly vyrobeny 4 mo-delové vzorky sýrů holandského typu o dvou různých tučnostech za použití dvou různých sýrařských kultur s odlišným složením. V průběhu 84 dnů byl sledován vliv obsahu tuku a použité kultury na pH, obsah sušiny, obsah soli, množství volných aminokyselin a texturní vlastnosti. Výsledky obsahu volných aminokyselin poukázaly na to, že intenzita proteolýzy byla nejvyšší u sýrů s nižším obsahem tuku v sušině. Texturní vlastnosti modelových sýrů byly ovlivněny zejména obsahem tuku v sušině. Rovněž byly pozorovány rozdíly ve sle-dovaných parametrech u modelových sýrů vyrobených s odlišnou kulturou. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/40627
|
Date:
|
2017-02-03 |
Availability:
|
Bez omezení |
Department:
|
Ústav technologie potravin |
Discipline:
|
Technologie potravin |
Grade for thesis and defense:
|
C
46417
|
Citace závěřečné práce
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show full item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account