Stanovení laktózy v mléku metodou Ramanovy spektroskopie

DSpace Repository

Language: English čeština 

Stanovení laktózy v mléku metodou Ramanovy spektroskopie

Show simple item record

dc.contributor.advisor Bučková, Martina
dc.contributor.author Bělicová, Iveta
dc.date.accessioned 2017-07-03T09:14:39Z
dc.date.available 2017-07-03T09:14:39Z
dc.date.issued 2017-02-03
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/40623
dc.description.abstract Tato práce je věnována stanovení laktózy v mléku metodou Ramanovy spektroskopie. V teoretické části je popsána laktóza ("mléčný cukr"), její nutriční význam a možnosti stanovení. Část práce je věnována teorii Ramanovy spektroskopie s důrazem na stanovení laktózy. V praktické části práce byla naměřena spektra vzorků mléka, ve kterých byly vy-hledány píky charakteristické pro laktózu, glukózu a galaktózu. Pro vyhodnocení intenzity vybraných píků byly využity dvě metody normování spekter normování na fenylalanin a normování na krystalovou violeť. Nejvýznamnější korelace s obsahem laktózy ve vzorku mléka byla nalezena u píku při 1085 cm-1 s použitím krystalové violeti. Pro kontrolní stanovení obsahu laktózy, glukózy a galaktózy v testovaných vzorcích mléka byla použita metoda HPLC.
dc.format 64
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject laktóza cs
dc.subject mléko cs
dc.subject Ramanova spektroskopie cs
dc.subject vibrační spektroskopie cs
dc.subject HPLC cs
dc.subject lactose en
dc.subject milk en
dc.subject Raman spectroscopy en
dc.subject vibrational spectroscopy en
dc.subject HPLC en
dc.title Stanovení laktózy v mléku metodou Ramanovy spektroskopie
dc.title.alternative Determination of Lactose in Milk by Raman Spectroscopy
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Bubelová, Zuzana
dc.date.accepted 2017-05-31
dc.description.abstract-translated This thesis is dedicated to the determination of lactose in milk by the Raman spectroscopy. In the theoretical part, lactose ("milk sugar") and its nutrition value is described, as well as possibilities of lactose determination. Part of this study is focused on the theory of Raman spectroscopy and application of this method for the lactose determination. In the practical part of the thesis, spectra of milk samples were obtained and characteristic peaks for lactose, glucose ans galaktose were found. Two methods for spectra normalization were used using phenylalanine peak and crystalline violet peak. Maximum at 1085 cm-1 showed a very strong correlation with lactose concentration in the sample using crystalline violet normalization. The HPLC method was applied for parallel determination of lactose, glucose and galactose content in milk samples.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 46409
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2017-05-11


Files in this item

Files Size Format View Description
bělicová_2017_dp.pdf 3.595Mb PDF View/Open None
bělicová_2017_op.pdf 528.3Kb PDF View/Open None
bělicová_2017_vp.pdf 515.3Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account