Stanovení tepelné degradace vybraných jedlých olejů pomocí luminiscenční spektroskopie

DSpace Repository

Language: English čeština 

Stanovení tepelné degradace vybraných jedlých olejů pomocí luminiscenční spektroskopie

Show simple item record

dc.contributor.advisor Bučková, Martina
dc.contributor.author Janáčová, Jana
dc.date.accessioned 2017-07-03T09:14:37Z
dc.date.available 2017-07-03T09:14:37Z
dc.date.issued 2017-02-03
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/40594
dc.description.abstract Diplomová práce se zabývá stanovením degradace jedlých olejů s využitím luminiscenční spektroskopie, jakožto moderní rychlé a jednoduché metody bez nutnosti použití chemických činidel. Teoretická část práce je orientována na charakteristiku složení jedlých olejů se zaměřením na jejich změny při tepelné zátěži, jsou zde popsány i metody pro chemické analýzy stanovení oxidace lipidů a také popis luminiscenční spektroskopie. Praktická část práce je zaměřena na naměření luminiscenčních spekter vybraných jedlých olejů a na jejich vyhodnocení v souvislosti s délkou záhřevu vzorků. Míru tepelné degradace vzorků pak dokreslují/dokumentují změny peroxidového čísla, čísla kyselosti a obsahu konjugovaných dienů, trienů, které byly zjištěny běžnými analytickými postupy.
dc.format 88 s. (100 168 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject rostlinné oleje cs
dc.subject luminiscenční spektroskopie cs
dc.subject oxidace cs
dc.subject peroxidové číslo cs
dc.subject číslo kyselosti cs
dc.subject edible oils en
dc.subject luminescence spectroscopy en
dc.subject oxidation en
dc.subject peroxide value en
dc.subject acid value en
dc.title Stanovení tepelné degradace vybraných jedlých olejů pomocí luminiscenční spektroskopie
dc.title.alternative Determination of Thermal Degradation of Edible Oils Using Luminescence Spectroscopy
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Salek, Richardos Nikolaos
dc.date.accepted 2017-06-01
dc.description.abstract-translated This diploma thesis deals with determination of degradation of edible oils using luminescence spectroscopy as a modern, fast and simple method without the use of chemical rea-gents. The theoretical part of the thesis is oriented on characteristics of edible oils composi-tion with focus on their changes in thermal load. There are also described methods for chemical analysis of determination of lipid oxidation as well as description of luminescence spectroscopy. The practical part is focused on the measurement of luminescence spectra of edible oils and their evaluation in relation to the lenght of sample heating. The degree of thermal degradation of the samples then illustrates/documents changes in the peroxide value, acid value and content conjugate diens, triens that were determinated by conventional analytical procedures the performance of additional analyzes for verifying the degradation of selected samples of edible oils.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 46355
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2017-04-28


Files in this item

Files Size Format View Description
janáčová_2017_dp.pdf 4.192Mb PDF View/Open None
janáčová_2017_op.pdf 544.4Kb PDF View/Open None
janáčová_2017_vp.pdf 534.2Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account