Využití ultrazvuku v potravinářství

DSpace Repository

Language: English čeština 

Využití ultrazvuku v potravinářství

Show simple item record

dc.contributor.advisor Bučková, Martina
dc.contributor.author Hájková, Bronislava
dc.date.accessioned 2017-07-03T09:14:36Z
dc.date.available 2017-07-03T09:14:36Z
dc.date.issued 2017-02-03
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/40590
dc.description.abstract Ultrazvuk řadíme mezi moderní technologie, které napomáhají při výrobě zdravých a kvalitních potravin s vysokou nutriční hodnotou za současné úspory energie a dalších faktorů významných pro ekonomiku výroby a také ochranu životního prostředí. Tato bakalářská práce nastiňuje možnosti využití ultrazvukové energie v nejrůznějších odvětvích potravinářské výroby. Úvodní část je věnována principům vzniku ultrazvukového vlnění a jeho šíření různými prostředími. V dalších kapitolách jsou popsány rozmanité aplikace ultrazvuku zahrnující procesy extrakce, sušení, mražení, přípravu bioaktivních peptidů, stejně jako inaktivaci mikroorganismů nebo kontrolu technologických procesů.
dc.format 52
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject ultrazvuk cs
dc.subject potravinářství cs
dc.subject homogenizace cs
dc.subject extrakce cs
dc.subject inaktivace mikroorganismů cs
dc.subject sušení cs
dc.subject mražení cs
dc.subject bioaktivní peptidy cs
dc.subject fermentace cs
dc.subject čištění cs
dc.subject krájení cs
dc.subject kontaktní měření cs
dc.subject bezkontaktní měření cs
dc.subject ultrasound en
dc.subject food technology en
dc.subject homogenization en
dc.subject extraction en
dc.subject microorganism inactivation en
dc.subject drying en
dc.subject freezing en
dc.subject bioactive peptides en
dc.subject fermentation en
dc.subject cleaning en
dc.subject slicing en
dc.subject contact measurements en
dc.subject non-contact measurements en
dc.title Využití ultrazvuku v potravinářství
dc.title.alternative Applications of Ultrasound in Food Technology
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Škrovánková, Soňa
dc.date.accepted 2017-06-14
dc.description.abstract-translated Ultrasound is a modern technology, which can be helpful for production healthy and quality food with high nutritional values. Aplication of ultrasound in food technology decrease energy requirements and it has many other advantages that can be important for production economy and for protection of the environment. This Bachelor thesis outlines possibilities of using ultrasound in different branches of food industry. The first part of the thesis deals with principle of ultrasound wave formation and its transmission through different types of substances. In subsequent chapters there are many different applications of ultrasound discribed, for example extraction, drying, freezing, production of bioactive peptides as well as microorganism inactivation and proces control.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and Food Technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 46346
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2017-05-03


Files in this item

Files Size Format View Description
hájková_2017_dp.pdf 2.960Mb PDF View/Open None
hájková_2017_op.pdf 531.3Kb PDF View/Open None
hájková_2017_vp.pdf 620.2Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account