Mastné kyseliny mikroorganismů a možnosti jejich identifikace

DSpace Repository

Language: English čeština 

Mastné kyseliny mikroorganismů a možnosti jejich identifikace

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňková, Leona
dc.contributor.author Bártová, Kateřina
dc.date.accessioned 2010-07-15T12:16:08Z
dc.date.available 2010-07-15T12:16:08Z
dc.date.issued 2009-06-04
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/4017
dc.description.abstract Tato práce popisuje a charakterizuje výskyt a význam mastných kyselin v mikroorganismech a ostatních živých systémech. V práci je popsána struktura membrán, výstavba a funkce mastných kyselin v membránách. Hlavní část práce je věnována výskytu mastných kyselin v mikroorganismech a možnostem jejich stanovení, zejména přípravě metylesterů a následné identifikaci metylesterů mastných kyselin plynovou chromatografií. Tuto metodu lze u některých mikroorganismů použít k jejich charakterizaci a rozlišení. V závěru práce jsou stručně zmíněny další možnosti analýzy mastných kyselin v přírodě. cs
dc.format 47 cs
dc.format.extent 1332514 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Pouze v rámci univerzity
dc.subject Mastné kyseliny; Metylestery mastných kyselin; Nasycené a nenasycené mastné kyseliny; Lipidová dvojvrstva; Plynová chromatografie; Retenční čas; Sherlock Identifikační mikrobiální systém; Fosfolipidy mastných kyselin cs
dc.subject Fatty acids en
dc.subject FA; Fatty acid methyl esters en
dc.subject FAME; Saturated and polyunsaturated fatty acids en
dc.subject SFA en
dc.subject PUFA; Bilayer of lipids; Gas chromatography en
dc.subject GC; Retention time; Sherlock Microbial Identification System en
dc.subject MIS; Phospholipides of fatty acids en
dc.subject PLFA en
dc.title Mastné kyseliny mikroorganismů a možnosti jejich identifikace cs
dc.title.alternative Fatty acids of microoganism and possibilities of their identification en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Vaňátková, Zuzana
dc.date.accepted 2007-06-19
dc.description.abstract-translated In the bachelor thesis is described and characterized occurence and importance of fatty acids in microorganism and other vital systems. Structure of membrane and signification and function of fatty acids in membranes are been use up in this study. The main part of study is devote habitation of fatty acids in microorganism and possibilities their determination, especially preparation of methyl esters and following identification fatty acids methyl esters by gas chromatography. This method can be used at some microorganisms to their characterization and resolution. At the close of work are concisely mention next means of analysis fatty acids in the nature. en
dc.description.department Ústav potravinářského inženýrství cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/142 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and food technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 5258
dc.date.assigned 2007-01-08
utb.result.grade B


Files in this item

Files Size Format View
bártová_2007_bp.pdfBlocked 1.270Mb PDF View/Open
bártová_2007_vp.doc 31Kb Microsoft Word View/Open
bártová_2007_op.doc 36Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account