Tokové charakteristiky mléčných produktů

DSpace Repository

Language: English čeština 

Tokové charakteristiky mléčných produktů

Show simple item record

dc.contributor.advisor Lapčíková, Barbora
dc.contributor.author Nešporová, Klára
dc.date.accessioned 2017-07-03T09:12:15Z
dc.date.available 2017-07-03T09:12:15Z
dc.date.issued 2017-02-03
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/39453
dc.description.abstract V bakalářské práci jsou prezentovány výsledky sledovaných tokových křivek deseti mléč-ných produktů a jednoho roztíratelného rostlinného tuku. Měřeny byly tyto výrobky: plnotučné mléko, smetana ke šlehání, zakysaná smetana, bílý jogurt, jogurtový nápoj, tvaroh, pribináček, máslo, rostlinný roztíratelný tuk, termix a tavený sýr. Naměřené výsledky dynamické viskozity mléčných produktů byly vyhodnoceny ve formě tokových křivek. U měřených produktů bylo určeno, jaké reologické chování produkt vykazuje. Newtonské chování vykazovalo mléko, mezi pseudoplastické můžeme zařadit smetanu ke šlehání, zakysanou smetanu, bílý jogurt, jogurtový nápoj, tvaroh a pribináček. Máslo, rostlinný roztíratelný tuk, termix a tavený sýr vykazují viskoelastické chování.
dc.format 72 s.
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject reologie cs
dc.subject dynamická viskozita cs
dc.subject newtonské a ne-newtonské kapaliny cs
dc.subject smyková rychlost cs
dc.subject smykové napětí cs
dc.subject elastický modul cs
dc.subject viskózní modul cs
dc.subject tažný modul cs
dc.subject Rheology en
dc.subject dynamic viscosity en
dc.subject Newtonian and non-Newtonian fluids en
dc.subject shear rate en
dc.subject shear stress en
dc.subject elastic modulus en
dc.subject viscous module en
dc.subject pull module en
dc.title Tokové charakteristiky mléčných produktů
dc.title.alternative Flow Characteristics of Dairy Products
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Burešová, Iva
dc.date.accepted 2017-06-15
dc.description.abstract-translated The bachelor thesis presents results by the monitored flow curves of ten milk products and one spreadable vegetable fat. These following products were measured: full-fat milk, whipping cream, sour cream, white yogurt, yogurt drink, cottage cheese, Pribinacek, butter, spreadable vegetable fat, Termix and processed cheese. The measured results by the dynamic viscosity of the milk products were evaluated in a form of flow curves. For measured products were determine, what kind of rheological behavior of product, is evinced. Newton's behaviour was milk, among the pseudoplastics we can include whipped cream, sour cream, white yoghurt, yoghurt drink, cottage cheese and juniper. Butter, vegetable spreadable fat, termix and processed cheese exhibit viscoelastic behaviour.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and Food Technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 42479
utb.result.grade B
dc.date.submitted 2017-05-11


Files in this item

Files Size Format View Description
nešporová_2017_dp.pdf 2.477Mb PDF View/Open None
nešporová_2017_op.pdf 612.6Kb PDF View/Open None
nešporová_2017_vp.pdf 629.3Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account