Stanovení biogenních aminů ve vínech odebraných v oblasti Morava

DSpace Repository

Language: English čeština 

Stanovení biogenních aminů ve vínech odebraných v oblasti Morava

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňka, František
dc.contributor.author Koláčková, Tereza
dc.date.accessioned 2016-11-28T12:38:25Z
dc.date.available 2016-11-28T12:38:25Z
dc.date.issued 2016-02-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/39271
dc.description.abstract Diplomová práce se zabývá stanovením pH a osmi biogenních aminů histamin (HIM), kadaverin (CAD), putrescin (PUT), tyramin (TYM), tryptamin (TRM), fenylethy-lamin (PEA), spermidin (SPD) a spermin (SPN) ve vínech odebraných z vinařské oblasti Morava. Teoretická část je zaměřena na charakterizaci a možnosti vzniku biogenních aminů při výrobě vína a praktická část se zabývá samotným stanovením pH a biogenních aminů ve vzorcích vína pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s UV detekcí. Stanovení probíhalo u 132 vzorků moravských bílých, růžových a červených vín. U žádného z odebraných vzorků nebyl detekován tryptamin. Téměř v každém odebraném vzorku byla zaznamenána produkce sperminu. V červených vínech byl detekován vyšší obsah biogenních aminů než ve vínech bílých. V nejvyšších koncentracích se pohybovaly putrescin (272,0 mg/l), tyramin (34,6 mg/l) a histamin (19,4 mg/l). Ve vínech růžových nebyla dete-kována přítomnost spermidinu.
dc.format 71 s. (14 893)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Biogenní aminy cs
dc.subject alkoholové kvašení cs
dc.subject jablečno-mléčné kvašení cs
dc.subject víno cs
dc.subject oblast Morava cs
dc.subject Biogenic amines en
dc.subject alcoholic fermentation en
dc.subject malolactic fermentation en
dc.subject wine en
dc.subject Moravia region en
dc.title Stanovení biogenních aminů ve vínech odebraných v oblasti Morava
dc.title.alternative Determination of the Content of Biogenic Amines in Wines Collected in Moravia Region
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Pleva, Pavel
dc.date.accepted 2016-06-01
dc.description.abstract-translated This thesis deals with the determination of pH and eight biogenic amines histamine (HIM), cadaverine (CAD), putrescine (PUT), tyramine (TYM), tryptamine (TRM) phenylethylamine (PEA), spermidine (SPD) and spermine (SPN) in wines collected in wine region of Moravia. The theoretical part is focused on the characterization and the possibility of formation biogenic amines in wine production and the practical part deals with the determination of pH and biogenic amines in samples of wines by high performance liquid chromatography with UV detection. Determination was carried out in 132 samples of Moravian white, rosé and red wines. None of the samples were detected tryptamine. Almost in each sample was recorded production of spermine. For red wines was detected higher levels of biogenic amines than for white wines. In the highest concentrations ranged putrescine (272,0 mg/l), tyramine (34,6 mg/l) and histamine (19,4 mg/l). For rosé wines was not detected the presence of spermidine.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 38430
utb.result.grade C
dc.date.submitted 2016-05-11


Files in this item

Files Size Format View Description
koláčková_2016_dp.pdf 1.902Mb PDF View/Open None
koláčková_2016_op.pdf 512.8Kb PDF View/Open None
koláčková_2016_vp.pdf 508.4Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account