dc.contributor.advisor |
Rudolf, Ondřej
|
|
dc.contributor.author |
Šojdrová, Kamila
|
|
dc.date.accessioned |
2015-07-24T12:46:26Z |
|
dc.date.available |
2015-07-24T12:46:26Z |
|
dc.date.issued |
2015-01-20 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/33646
|
|
dc.description.abstract |
Bakalářská práce popisuje základní vlastnosti a charakteristiky povrchově aktivních látek, jejich klasifikaci a oblast využití, zejména v kosmetickém průmyslu. Pozornost je věnována stanovení kritické micelární koncentrace (CMC) benzimidazoliových solí s ada-mantanovým skeletem vybranými metodami (tenziometrie, mikrokalorimetrie, změny kon-taktního úhlu smáčení). V praktické části je diskutováno srovnání výsledků měření CMC za použití těchto metod pro 1-(1-adamantylmethyl)-3-methylbenzimidazolium-jodid. |
|
dc.format |
60 s. |
|
dc.format.extent |
2455675 |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
povrchově aktivní látka
|
cs |
dc.subject |
PAL
|
cs |
dc.subject |
kritická micelární koncentrace
|
cs |
dc.subject |
CMC
|
cs |
dc.subject |
tenziometrie
|
cs |
dc.subject |
mikrokalorimetrie
|
cs |
dc.subject |
kontaktní úhel
|
cs |
dc.subject |
benzimidazolium
|
cs |
dc.subject |
surfactant
|
en |
dc.subject |
critical micellar concentration
|
en |
dc.subject |
CMC
|
en |
dc.subject |
tensiometry
|
en |
dc.subject |
microcalorimetry
|
en |
dc.subject |
contact angle
|
en |
dc.subject |
benzimidazolium
|
en |
dc.title |
Prozkoumání možných povrchově aktivních vlastností benzimidazoliových solí s adamantanovým skeletem |
|
dc.title.alternative |
Study of Benzimidazolium Salts Bearing Adamantane Moiety as Potential Surfactants |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Krejčí, Jiří |
|
dc.date.accepted |
2015-06-11 |
|
dc.description.abstract-translated |
The bachelor thesis describes the main properties and characteristics of surfactants, their classification and field of use particularly in the cosmetic industry. Attention is paid to the critical micellar concentration (CMC) of benzimidazolium salts bearing adamantane moiety determined by specific methods (tensiometry, microcalorimetry, monitoring of the contact angle changes under wetting). In the experimental part, the comparison of the results of measurements CMC using these methods for 1-(1-adamantylmethyl)-3-methylbenzimidazolium jodide is discussed. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie výroby tuků, kosmetiky a detergentů |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology and Economics of Fat, Cosmetics and Production Detergent |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
39439
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2015-05-15 |
|