Možnosti snížení obsahu SO<sub>2</sub> ve víně biologickou cestou

DSpace Repository

Language: English čeština 

Možnosti snížení obsahu SO<sub>2</sub> ve víně biologickou cestou

Show simple item record

dc.contributor.advisor Fic, Vlastimil
dc.contributor.author Anetová, Katarína
dc.date.accessioned 2015-07-24T12:29:36Z
dc.date.available 2015-07-24T12:29:36Z
dc.date.issued 2015-02-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/31987
dc.description.abstract Tato diplomová práce je zaměřena na možnost regulace obsahu SO<sub>2</sub> ve víně biologickou cestou. Popisuje formy a funkce SO<sub>2</sub> ve víně a charakterizuje biologicky aktivní látky vína. Uvádí metody stanovení oxidu siřičitého, antioxidační kapacity a polyfenolických látek. Dále se zabývá charakteristikou modelových odrůd Vitis vinifera L.Objekty zkoumání práce byly tři modelové odrůdy (Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský, Rulandské modré) v průběhu vinifikace. V práci jsou uvedeny výsledky analýz volného a celkového SO<sub>2</sub> stanovené titrační metodou, celková antioxidační kapacita stanovená metodou DPPH a celkový obsahu polyfenolů stanovený Folin-Ciocalteuovou metodou. Na základě výsledků byly zjištěny změny analyzovaných parametrů v průběhu vinifikace u jednotlivých od-růd.Výsledkem řešení dané problematiky je návrh podrobnějších analýz chemického složení vína v průběhu vinifikace, které by vedly k snížení dávek SO<sub>2</sub>.
dc.format 89 s. (17 760 znakov)
dc.format.extent 2223217
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject oxid siřičitý cs
dc.subject biologicky aktivní látky cs
dc.subject Vitis vinifera L. cs
dc.subject volný a celkový SO\dindex{2} cs
dc.subject celková antioxidační kapacita cs
dc.subject celkový obsah polyfenolů cs
dc.subject sulfur dioxide en
dc.subject bioactive compounds en
dc.subject total antioxidant capacity en
dc.subject Vitis vinifera L. en
dc.subject free and total SO\dindex{2} en
dc.subject total polyphenols content en
dc.title Možnosti snížení obsahu SO<sub>2</sub> ve víně biologickou cestou
dc.title.alternative Possibilities of Reducing SO2 Amount in Wine by Biological Method
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Kubáň, Vlastimil
dc.date.accepted 2015-06-03
dc.description.abstract-translated This thesis is focusing on the possibility of the content regulation of the SO<sub>2</sub> in the wine from the perspective of biology. It describes functions of SO<sub>2</sub> in the wine and also it cha-racterizes the bioactive compounds in the wine. The thesis mentions the methods to specify the sulphur dioxide, the antioxidant capacity and polyphenols content and also to acquaint with the characterization of the model varieties of Vitis vinifera L.Objects of the thesis we-re three model varieties (Green Veltliner, Riesling, Pinot Noir) in the vinification. In the thesis are results of the analysis of free and total SO<sub>2</sub> set by the titration method, the total antioxidant capacity set by DPPH method and the total content of polyphenols set by the Folin-Ciocalteu method. In pursuance of the results were determined changes of analysed parameters in the vinification on the individual varieties. The result of resolution of the given issue is recommendation of detailed analyses of the chemical content of the wine in the vinification which would lead to reduction of SO<sub>2</sub>.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 38517
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2015-04-22


Files in this item

Files Size Format View Description
anetová_2015_dp.pdf 2.120Mb PDF View/Open None
anetová_2015_op.pdf 432.4Kb PDF View/Open None
anetová_2015_vp.pdf 445.7Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account