Údržnost a nutriční hodnota rýže

DSpace Repository

Language: English čeština 

Údržnost a nutriční hodnota rýže

Show full item record

No preview available
Title: Údržnost a nutriční hodnota rýže
Author: Snopek, Lukáš
Advisor: Kráčmar, Stanislav
Abstract: Diplomová práce pojednává a definuje rýži, její nutriční hodnotu a údržnost. V práci jsou dále uvedeny způsoby jejího zpracování jak v gastronomii, tak ve velkovýrobě. Bylo analyzováno a vyhodnocováno 7 různých vzorků, přičemž jeden ze vzorků je historickým, jehož datum výroby je odhadován před rokem 1971. Vzorky byly analyzovány na stanovení vlhkosti, sušiny, popela, škrobu, kyselosti, lepku, tuku a dusíkatých látek. Průměrný obsah sušiny u vzorků rýže činil 89,1-91,2 %; popele 0,28-1,32 %; nejvyšší kyselost vykazovala rýže Parboiled (0,046 mmol.kg-1), nejnižší pak rýže Jasmínová a Basmati (0,012 mmol.kg-1); obsah tuku 0,28-1,46 %; obsah škrobu 73,0-79,0 %; obsah dusíku 1,55-2,09 %. Velký vliv na údržnost rýže má kvalita obalových materiálů a vhodné podmínky skladování.
URI: http://hdl.handle.net/10563/27782
Date: 2014-02-10
Availability: Bez omezení
Department: Ústav analýzy a chemie potravin
Discipline: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Grade for thesis and defense: A 33124


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
snopek_2014_dp.pdf 3.419Mb PDF View/Open
snopek_2014_vp.doc 94.5Kb Microsoft Word View/Open
snopek_2014_op.doc 94.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account