Stanovení vybraných obsahových látek v produktech z Morinda citrifolia (Noni)

DSpace Repository

Language: English čeština 

Stanovení vybraných obsahových látek v produktech z Morinda citrifolia (Noni)

Show simple item record

dc.contributor.advisor Kráčmar, Stanislav
dc.contributor.author Hladůvková, Dita
dc.date.accessioned 2013-10-13T09:40:11Z
dc.date.available 2013-10-13T09:40:11Z
dc.date.issued 2013-01-16
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/25054
dc.description.abstract Diplomová práce se věnuje stanovení bioaktivních látek pomocí vhodných analytických separačních metod. Je popsána charakteristika rostliny Morinda citrifolia (Noni), chemická skladba, antioxidační aktivita, polyfenolické látky a jejich vliv na lidský organismus. V práci jsou charakterizovány použité metody úpravy vzorků a stanovení antioxidační aktivity a polyfenolických látek. Je popsáno stanovení celkové antioxidační aktivity metodami TEAC (metoda přepočtena na ekvivalentní množství Troloxu) a DPPH (metoda s difenylpikrylhydrazyl radikálem), pro stanovení celkových polyfenolických sloučenin Folin-Ciocalteauovou metodou a separační stanovení jednotlivých polyfenolických látek pomocí HPLC (vysoko-účinné kapalinové chromatografie). V experimentální části jsou popsány způsoby, podle nichž bylo postupováno při stanovení celkové antioxidační aktivitě, celkového obsahu polyfenolických sloučenin a vybraných polyfenolických látek metodou HPLC. cs
dc.format 71 s. (92 838 znaků) cs
dc.format.extent 3175209 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Morinda citrifolia cs
dc.subject Noni cs
dc.subject chemické složení cs
dc.subject zdravotní účinky cs
dc.subject antioxidanty cs
dc.subject antioxidační aktivita cs
dc.subject polyfenolické sloučeniny cs
dc.subject HPLC cs
dc.subject Morinda citrifolia en
dc.subject Noni en
dc.subject chemical composition en
dc.subject health effects en
dc.subject antioxidants en
dc.subject antioxidant activity en
dc.subject polyphenolic compounds en
dc.subject HPLC en
dc.title Stanovení vybraných obsahových látek v produktech z Morinda citrifolia (Noni) cs
dc.title.alternative Determination of Selected Substances in Products of Morinda citrifolia (Noni) en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Kubáň, Vlastimil
dc.date.accepted 2013-06-12
dc.description.abstract-translated This diploma thesis deals with the determination of bioactive substances appropriate analytical separation methods. This thesis describes the characteristics of the plant Morinda citrifolia (Noni), chemical composition, antioxidant activity, polyphenolic compounds and their effect on the human organism. In the thesis are characterized the methods for modifications preparations, determination antioxidant activity and polyphenolic compounds. Here are described the determination of the total antioxidant activity TEAC methods (method converted on the equivalent quantity Trolox) and DPPH (method with diphenyl picrylhydrazyl radical), for the determination of total polyphenolic compounds by Folin-Ciocalteau method and separation determination individual polyphenolic compounds by HPLC (high-performance liquid chromatography). In the experimental section are described methods of which it was proceeded for the determination total antioxidant activity, total content of polyphenolic compounds and individual polyphenols by HPLC. en
dc.description.department Ústav technologie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/19585 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 30705
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2013-05-02


Files in this item

Files Size Format View
hladůvková_2013_dp.pdf 3.028Mb PDF View/Open
hladůvková_2013_vp.doc 94.5Kb Microsoft Word View/Open
hladůvková_2013_op.doc 94Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account