Ternární směsi fosforečnanů a jejich vliv na texturní vlastnosti tavených sýrů

DSpace Repository

Language: English čeština 

Ternární směsi fosforečnanů a jejich vliv na texturní vlastnosti tavených sýrů

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňka, František
dc.contributor.author Slavíková, Štěpánka
dc.date.accessioned 2013-10-12T16:59:54Z
dc.date.available 2013-10-12T16:59:54Z
dc.date.issued 2013-01-16
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/24649
dc.description.abstract Cílem této diplomové práce bylo studium vlivu složení ternárních směsí tavicích solí na vybrané texturní vlastnosti tavených sýrů. Použité soli byly hydrogenfosforečnan sodný, difosforečnan sodný a polyfosforečnan sodný. Dalšími zkoumanými faktory byly rostoucí přídavek tavicích solí (2,0 %, 2,5 %, 3,0 % (w/w)) a úprava hodnoty pH taveniny za účelem eliminace vlivu hodnoty pH na texturní vlastnosti tavených sýrů. Vzorky byly podrobeny základní chemické analýze (obsah sušiny, hodnota pH) a texturní analýze (tvrdost, kohezivnost, relativní lepivost). V závislosti na složení ternárních směsí tavicích solí docházelo ke změnám všech texturních vlastností. Rostoucí koncentrace tavicích solí má za následek nárůst tvrdosti, kohezivnosti a pokles relativní lepivosti. Vzorky vyrobené s úpravou hodnoty pH taveniny vykazovaly obdobné trendy jako vzorky bez úpravy hodnoty pH. cs
dc.format 75 s., 18 s. obr. příloh cs
dc.format.extent 4393711 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject tavený sýr cs
dc.subject tavicí soli cs
dc.subject fosforečnany cs
dc.subject texturní vlastnosti cs
dc.subject tvrdost cs
dc.subject kohezivnost cs
dc.subject relativní lepivost cs
dc.subject processed cheese en
dc.subject emulsifying salts en
dc.subject phosphates en
dc.subject textural properties en
dc.subject hardness en
dc.subject cohesiveness en
dc.subject relative adhesiveness en
dc.title Ternární směsi fosforečnanů a jejich vliv na texturní vlastnosti tavených sýrů cs
dc.title.alternative Ternary Mixtures of Phosphates and Their Effect on Texture Properties of Processed Cheese en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Vítová, Eva
dc.date.accepted 2013-06-11
dc.description.abstract-translated The aim of this thesis was to study the influence of the composition of the ternary mixture of emulsifying salts on selected textural properties of processed cheese. The used emulsifying salts were disodium hydrogenphosphate, tetrasodiumdiphosphate and sodium salt of polyphosphate. Other factors were different addition of emulsifying salts (2,0 %, 2,5 %, 3,0 % (w/w)) and adjustment of the pH value of the samples in order to eliminate the influence of pH on the textural properties of processed cheese. The samples were evaluated using basic chemical analysis (dry matter content, pH), and textural analysis (hardness, cohesiveness, relative adhesiveness). According on the composition of the ternary mixture of emulsifying salts there have been changes of textural properties. The increasing concentration of emulsifying salts has resulted in an increase of hardness, cohesiveness and decrease in the relative adhesiveness. Samples made with the adjustment of the pH value of the melt showed the same trends as the samples without adjustment of pH. en
dc.description.department Ústav technologie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/19585 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 30777
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2013-05-02


Files in this item

Files Size Format View
slavíková_2013_dp.pdf 4.190Mb PDF View/Open
slavíková_2013_vp.doc 94.5Kb Microsoft Word View/Open
slavíková_2013_op.doc 98Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account