dc.contributor.advisor |
Sedláček, Tomáš
|
|
dc.contributor.author |
Brogowski, Jakub
|
|
dc.date.accessioned |
2013-10-10T17:18:34Z |
|
dc.date.available |
2013-10-10T17:18:34Z |
|
dc.date.issued |
2013-02-11 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/23572
|
|
dc.description.abstract |
ato diplomová práce se zabývá možností využití biopolymerů jako obalových matriálů potravin. Byl pozorován vliv vzorků folií na skladované potraviny a vliv skladovacích podmínek a skladovaného obsahu na obalový materiál. Srovnávány byly různé druhy folií, které byly udržovány v různých prostředích. Proměnou zde byla teplota a vlhkost. Kon-krétně byl v časovém horizontu stanoven obsah kyseliny askorbové ve skladovaném ovoci resp. jeho úbytek. U fólií byly pomocí tahové zkoušky, DSC, FTIR spektroskopie a paro-propustnosti sledovány změny sledovány změny fyzikálně-mechanických vlastností. Vý-sledky naznačují zanedbatelný vliv bio polymerního obalového materiálu na obsahu vita-mínu C během skladovacího procesu ve srovnání s běžně dostupnými produkty. U fólií z biopolymerů byly zaznamenány nejrozsáhlejší strukturální změny v návaznosti na jejich dispozice k degradaci. |
cs |
dc.format |
82 s. (68 850 znaků) |
cs |
dc.format.extent |
1600906 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
biodegradabilní
|
cs |
dc.subject |
skladování potravin
|
cs |
dc.subject |
kyselina askorbová
|
cs |
dc.subject |
obalový materiál
|
cs |
dc.subject |
bio polymer
|
cs |
dc.subject |
DSC
|
cs |
dc.subject |
FTIR
|
cs |
dc.subject |
biodegradable
|
en |
dc.subject |
food storage
|
en |
dc.subject |
ascorbic acid
|
en |
dc.subject |
packaging materials
|
en |
dc.subject |
bio polymer
|
en |
dc.subject |
DSC
|
en |
dc.subject |
FTIR
|
en |
dc.title |
Využití biopolymerů jako obalových materiálů potravin |
cs |
dc.title.alternative |
Utilization of Biopolymers as Packaging Materials for Food |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Kuřitka, Ivo |
|
dc.date.accepted |
2013-05-27 |
|
dc.description.abstract-translated |
This thesis deals with the possibility of using bio polymer foils for food packaging. An effect of packaging material to the storage of fruit and influence of storage conditions on the packaging material. We compared the different types of films that were maintained in different environments. There was variable temperature and humidity. Specifically, the term determination of ascorbic acid in storage of fruits respectively his loss. The films were carried out the tests, DSC, FT IR spectroscopy and breathability. The results indicate a negligible effect organic polymeric packaging material to the content of vitamin C during the storage process in comparison with commercially available products. The films of organic polymeric materials have been reported most extensive structural changes in rela-tion to their disposition to degradation. |
en |
dc.description.department |
Ústav analýzy a chemie potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/18592
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, Hygiene and Economics of Food Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
25873
|
|
utb.result.grade |
D |
|
dc.date.submitted |
2013-05-15 |
|