Abstract:
|
Iontové kapaliny používané pro rozpouštění celulózy získávají v posledních letech rostoucí pozornost, ale množství odborných článků zabývajících se použitím iontových kapalin pro škrob je stále omezené. V této práci bylo použito třináct iontových kapalin s odlišnými kationty a anionty pro rozpouštění škrobu. Rozpouštění kukuřičného, pšeničného a kasavového škrobu pomocí iontových kapalin založených na imidazoliu, amoniu, fosfoniu a choliniu bylo kvalitativně studováno a porovnáno s želatinačním procesem ve vodě. Přítomnost vody v systému iontová kapalina ? škrob, byla zkoumána v závislosti na teplotě, při které nastalo rozpouštění. Byly použity iontové kapaliny s kationty jako 1-butyl-3-methylimidazolium, N, N ? dimethyl ? N - (2-hydroxyethyl) amonium, trihexyl (tetradecyl) fosfonium, 1-ethyl-3-methylimidazolium, propylcholinium, trimethylbutylamonium a anionty jako levulinát, acetát, methyl fosfit, dimethyl fosfát, methyl sulfát, chlorid, tetrachloroaluminát, bis (trifluoromethansulfonyl) imid, ethylsulfát, triflát. Rozpustnost škrobu byla zkoumána pomocí optického mikroskopu s vyhřívaným stolkem. U iontových kapalin, ve kterých byl škrob rozpustný, byla určena hustota, viskozita a tepelné vlastnosti. Entalpie rozpouštění kukuřičného škrobu v 1-butyl-3-methylimidazolium methyl fosfitu byla zkoumána pomocí mikro diferenciálního skenovacího kalorimetru. Reologické vlastnosti 1-butyl-3-methylimidazolium methyl fosfitu a směsi 1-butyl-3-methylimidazolium methyl fosfit - kukuřičný škrob a 1-butyl-3-methylimidazolium methyl fosfit - kukuřičný škrob - voda byly zkoumány pomocí reometru. |