Monitoring obsahu biogenních aminů v lahvovaných pivech v ČR

DSpace Repository

Language: English čeština 

Monitoring obsahu biogenních aminů v lahvovaných pivech v ČR

Show simple item record

dc.contributor.advisor Velichová, Helena
dc.contributor.author Čechová, Markéta
dc.date.accessioned 2013-10-08T14:21:22Z
dc.date.available 2013-10-08T14:21:22Z
dc.date.issued 2012-01-06
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/22491
dc.description.abstract Biogenní aminy bývají často přítomny v pivech. Jejich přítomnost v alkoholických nápojích může představovat závažné riziko pro zdraví konzumentů. Diplomová práce byla zaměřena na monitoring obsahu biogenních aminů v 99 alkoholických lahvových pivech vyrobených v České republice a dostupných v běžné obchodní síti. Obsah biogenních aminů byl monitorován pomocí HPLC po předchozí derivatizací dansylchloridem bezprostředně po zakoupení a na konci doby použitelnosti. Biogenní aminy byly detekovány u všech tes-tovaných piv s výjimkou jednoho vzorku. Jejich celkové množství v analyzovaných pivech dosáhlo maximální hodnoty 316,8 mg/l. V žádném z testovaných piv nebyl detekován his-tamin. U většiny piv (97 %) došlo během chladírenského skladování ke zvýšení celkového množství biogenních aminů. Obsah biogenních aminů může u piv na konci doby použitel-nosti, dosahovat hodnot, které by mohly u některých osob způsobit zdravotní komplikace. cs
dc.format 76 stran cs
dc.format.extent 1598050 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject lahvové pivo cs
dc.subject biogenní aminy cs
dc.subject HPLC cs
dc.subject skladování cs
dc.subject bottled beer en
dc.subject biogenic amines en
dc.subject HPLC en
dc.subject storage en
dc.title Monitoring obsahu biogenních aminů v lahvovaných pivech v ČR cs
dc.title.alternative Monitoring of Biogenic Amines Content in Bottled Beers in the Czech Republic en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Matoulková, Dagmar
dc.date.accepted 2012-06-04
dc.description.abstract-translated The presence of biogenic amines in beer is frequent. Their presence in alcoholic beverages can represent a serious risk for consumers' health. This diploma thesis was focused on the monitoring of biogenic amine content in 99 samples of alcoholic bottled beer produced and available in the commercial network in the Czech Republic. The biogenic amine content was determined by the means of HPLC with precolumn derivatization by dansylchloride. The detection was realized immediately after the purchase of the samples and at the end of the shelf life. Biogenic amines were detected for all tested beers except for one sample. The total amount of these substances in the analyzed beers achieved the maximal value of 316.8 mg/l. No histamine was determined in beer samples. In majority of cases of tested beers (97%) during refrigerated storage the increase of total amounts of biogenic amines were occurred. The biogenic amine content in the samples of beer at the end of shelf life can achieve the values which could cause the health complications of some individuals. en
dc.description.department Ústav analýzy a chemie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/18592 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 24351
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2012-05-21


Files in this item

Files Size Format View
čechová_2012_dp.pdf 1.524Mb PDF View/Open
čechová_2012_vp.doc 97.5Kb Microsoft Word View/Open
čechová_2012_op.pdf 570.4Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account