Monitoring obsahu biogenních aminů ve vybraných fermentovaných mléčných výrobcích v ČR

DSpace Repository

Language: English čeština 

Monitoring obsahu biogenních aminů ve vybraných fermentovaných mléčných výrobcích v ČR

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňková, Leona
dc.contributor.author Adamcová, Gabriela
dc.date.accessioned 2013-10-08T01:25:52Z
dc.date.available 2013-10-08T01:25:52Z
dc.date.issued 2012-01-06
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/22205
dc.description.abstract Biogenní aminy přítomné v potravinách mohou představovat závažné riziko pro zdraví konzumentů. Biogenní aminy bývají velmi často přítomny v potravinách fermentovaných. Mezi takovéto potraviny patří i fermentované mléčné výrobky. Tato práce byla zaměřena na monitoring obsahu biogenních aminů v těchto výrobcích dostupných na českém trhu. Vzorky byly připraveny derivatizací s dansylchloridem a analyzovány pomocí vysoko-účinné kapalinové chromatografie. Ve většině vzorků byl detekován tyramin. Druhým nej-častějším biogenním aminem byl putrescin, v několika vzorcích byl přítomen i kadaverin, spermidin a spermin. Množství biogenních aminů obsažených v testovaných výrobcích (0,14 ? 29,43 mg/kg) nepředstavuje ohrožení zdraví. cs
dc.format 64 s. cs
dc.format.extent 2028930 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject mléčné výrobky cs
dc.subject biogenní aminy cs
dc.subject HPLC cs
dc.subject tyramin cs
dc.subject putrescin cs
dc.subject dairy products en
dc.subject biogenic amines en
dc.subject HPLC en
dc.subject tyramine en
dc.subject putrescine en
dc.title Monitoring obsahu biogenních aminů ve vybraných fermentovaných mléčných výrobcích v ČR cs
dc.title.alternative Monitoring of the Biogenic Amines Content in Selected Fermented Dairy Products in the Czech Republic en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Lorencová, Eva
dc.date.accepted 2012-06-04
dc.description.abstract-translated Biogenic amines in foods may represent a serious risk to consumer's health. Biogenic amines are found in fermented foods very often. Fermented dairy products belong to such foods. This work focuses on monitoring of the biogenic amines content in fermented dairy products in the Czech Republic. Samples were prepared by derivatization with dansylchlo-ride and analyzed by high performance liquid chromatography. Tyramine was detected in most samples. The second most frequent biogenic amine was putrescine, in several samples was also present cadaverine, spermidine and spermine. The amount of biogenic amines contained in the tested products (0.14 - 29.43 mg/kg) does not constitute a health hazard. en
dc.description.department Ústav analýzy a chemie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/18592 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 25500
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2012-05-21


Files in this item

Files Size Format View
adamcová_2012_dp.pdf 1.934Mb PDF View/Open
adamcová_2012_vp.doc 93.5Kb Microsoft Word View/Open
adamcová_2012_op.doc 97.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account