dc.contributor.advisor |
Holko, Ivan
|
|
dc.contributor.author |
Bruštíková, Jana
|
|
dc.date.accessioned |
2012-03-11T15:30:08Z |
|
dc.date.available |
2012-03-11T15:30:08Z |
|
dc.date.issued |
2011-05-20 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/18451
|
|
dc.description.abstract |
Tato diplomová práce byla zaměřena na identifikaci tkání jednotlivých živočišných druhů vyskytujících se v masných výrobcích na základě analýzy DNA. Teoretická část se zabývala problematikou falšování potravin. Byly popsány jednotlivé aspekty falšování potravin a příklady. Dále byly popsány jednotlivé metody používané k průkazu falšování potravin. Celkem byly popsány dva typy metod a to klasické metody a metody založené na analýze DNA. V praktické části bylo analyzováno dvacet vybraných vzorků masných výrobků se zaměřením na průkaz živočišných surovin tří druhů hospodář-ských zvířat metodou polymerázové řetězové reakce (PCR). U většiny masných výrobků neodpovídala detekovaná DNA složení, které uváděli výrobci na obalu. U těchto výrobků bylo prokázáno falšování potravin náhradou jakostního druhu masa za surovinu méně hodnotnou. U dvaceti analyzovaných vzorků byla nejčastěji pří-tomna vepřová DNA, dále kuřecí DNA a pouze dva vzorky obsahovaly hovězí DNA. V diskuzi byla hodnocena kvalita vzorků a byly popsány důvody výskytu nedeklarovaného masa ve složení výrobku. |
cs |
dc.format |
67 s. |
cs |
dc.format.extent |
748014 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
falšování potravin
|
cs |
dc.subject |
masné výrobky
|
cs |
dc.subject |
DNA
|
cs |
dc.subject |
PCR
|
cs |
dc.subject |
adulteration of food
|
en |
dc.subject |
meat products
|
en |
dc.subject |
DNA
|
en |
dc.subject |
PCR
|
en |
dc.title |
Průkaz falšování potravin na základě analýzy DNA |
cs |
dc.title.alternative |
Detection of Food Adulteration Based on DNA Analysis |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Doležalová, Magda |
|
dc.date.accepted |
2011-06-07 |
|
dc.description.abstract-translated |
This thesis is focused to identification of the various tissues of species occurring in meat products based on DNA analysis. The theoretical part deals with the issue of food adulteration. Various aspects and exam-ples of food adulteration are described here. Other various analytical methods used for the detection of food adulteration are also described in the thesis. In total, two types of methods, respectively classical methods and methods based on DNA analysis are included. The practical part is analyzing twenty selected samples of meat products focusing on proof of animal DNA of three kind of livestock by polymerase chain reaction method (PCR). Determined DNA composition did not correspond with components, which were reported by manufacturer on the packaging in most meat products. These products have been adulte-rated by substituton of quality meat by less valuable raw material. Twenty samples mostly contained of pork DNA, as well as chicken DNA and only two samples contained beef DNA. Quality of the samples and reasons of the presence of undeclared meat product composition were reported in the discussion. |
en |
dc.description.department |
Ústav biochemie a analýzy potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/196
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, Hygiene and Economics of Food Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
22601
|
|
dc.date.assigned |
2011-02-25 |
|
utb.result.grade |
B |
|