Stanovení obsahu laktózy v jogurtech v závislosti na době skladování

DSpace Repository

Language: English čeština 

Stanovení obsahu laktózy v jogurtech v závislosti na době skladování

Show simple item record

dc.contributor.advisor Šípalová, Markéta
dc.contributor.author Minářová, Alena
dc.date.accessioned 2012-03-09T10:57:43Z
dc.date.available 2012-03-09T10:57:43Z
dc.date.issued 2011-05-20
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/15608
dc.description.abstract Tato diplomová práce se zabývá problematikou laktózy, jogurtů a obsahu laktózy v jogurtech. Hlavním cílem práce bylo sledování obsahu laktózy ve vzorcích jogurtů, které byly chladírensky skladovány různě dlouhou dobu. Pro stanovení laktózy byla vybrána metoda plynové chromatografie s hmotnostně-spektrometrickým detektorem a konkrétní podmínky byly optimalizovány. Na závěr byla vyhodnocena hydrolytická činnost enzymů bakterií mléčného kvašení během skladování jogurtů. Z výsledků vyplývá, že si bakterie mléčného kvašení do značné míry zachovají kysací schopnost i během chladírenského skladování jogurtů. cs
dc.format 94 s. (105 807 znaků) cs
dc.format.extent 1006841 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject laktóza cs
dc.subject jogurt cs
dc.subject bakterie mléčného kvašení cs
dc.subject fermentace cs
dc.subject stanovení laktózy cs
dc.subject lactose en
dc.subject yoghurt en
dc.subject lactic acid bacteria en
dc.subject fermentation en
dc.subject lactose determination en
dc.title Stanovení obsahu laktózy v jogurtech v závislosti na době skladování cs
dc.title.alternative Determination of Lactose in Yoghurts Depending on the Time of Storage en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Buňková, Leona
dc.date.accepted 2011-06-06
dc.description.abstract-translated This thesis deals with the lactose, yoghurt and lactose content in yoghurt. The main objective was to monitor the lactose content in yoghurt samples, which were stored in the refigerator for different lengths of time. For the determination of lactose was selected method of gas chromatography-mass spectrometric detection and specific conditions were optimized. At the end of this work hydrolytic activity of lactic acid bacteria enzymes was evaluated during yoghurt storage. The results show that lactic acid bacteria are largely retained the fermentation ability during refrigeratored storage of yoghurt. en
dc.description.department Ústav biochemie a analýzy potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/196 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 21763
dc.date.assigned 2011-02-25
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
minářová_2011_dp.pdf 983.2Kb PDF View/Open
minářová_2011_vp.zip 67.75Kb Unknown View/Open
minářová_2011_op.doc 102Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account