Kyselina adipová a její soli jako možná náhrada tradičních tavicích solí

DSpace Repository

Language: English čeština 

Kyselina adipová a její soli jako možná náhrada tradičních tavicích solí

Show simple item record

dc.contributor.advisor Hladká, Kristýna
dc.contributor.author Jedličková, Lenka
dc.date.accessioned 2010-07-20T03:23:46Z
dc.date.available 2010-07-20T03:23:46Z
dc.date.issued 2010-05-20
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/13762
dc.description.abstract Cílem této diplomové práce bylo studium možností náhrady fosforečnanových tavicích solí kyselinou adipovou a adipanem sodným. Experiment byl rozdělen na dvě části. V první části byly hledány použitelné koncentrace a poměry aplikovaných přídatných látek. Předmětem zkoumání v druhé části byl vliv zralosti suroviny. Modelové vzorky tavených sýrů byly vyrobeny v laboratorních podmínkách. Po 14 dnech skladování byly výrobky senzoricky posouzeny. Při senzorické analýze byla hodnocena homogenita, konzistence a vzhled vzorku. Výsledky senzorické analýzy byly doplněny naměřenými hodnotami pH. Jako homogenní byly hodnoceny zejména vzorky s přídavkem 1,0 a 1,5 % (w/w) směsi kyseliny adipové a adipanu sodného v poměru 25:75 a 0:100. Optimální zralost suroviny pro získání makroskopicky homogenního produktu byla dva a čtyři týdny. cs
dc.format 86 s., 12 s. příloh cs
dc.format.extent 32830609 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject tavený sýr cs
dc.subject tavicí soli cs
dc.subject kyselina adipová cs
dc.subject adipan sodný cs
dc.subject processed cheese en
dc.subject emulsifying agents en
dc.subject adipic acid en
dc.subject sodium adipate en
dc.title Kyselina adipová a její soli jako možná náhrada tradičních tavicích solí cs
dc.title.alternative Adipic acid and its salts as possible replacement for conventional emulsifying agents en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Černíková, Michaela
dc.date.accepted 2010-06-03
dc.description.abstract-translated The aim of this master thesis was study the possibilities of substitutes phosphate emulsifying agents by mixture of adipic acid and sodium adipate. The experiment was divided into two parts. In the first part of experiment, the appropriate concentration and ratio of tested substances were researched. The effect of maturity of raw materials was studied in the second part. Model processed cheese samples were produced in laboratory conditions. The products were assessed using sensory analysis after 14 days of storage. Homogenity, consistence and appearance of the samples were observed. The pH-values of samples were also carried out. The samples with addition of 1,0 % and 1,5 % (w/w) mixture of adipic acid and sodium adipate in ratio 25:75 and 0:100 were appropriate for using. The optimal maturity of raw materials for manufacturing of homogeneous products was two and four weeks. en
dc.description.department Ústav biochemie a analýzy potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/196 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, hygiene and economics of food production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 14670
dc.date.assigned 2010-01-04
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
jedličková_2010_dp.pdf 31.30Mb PDF View/Open
jedličková_2010_vp.doc 37.5Kb Microsoft Word View/Open
jedličková_2010_op.doc 41.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account