Jateční odpad jako netradiční zdroj kolagenu

DSpace Repository

Language: English čeština 

Jateční odpad jako netradiční zdroj kolagenu

Show simple item record

dc.contributor.advisor Mokrejš, Pavel
dc.contributor.author Plachý, Tomáš
dc.date.accessioned 2010-07-19T06:11:04Z
dc.date.available 2010-07-19T06:11:04Z
dc.date.issued 2010-05-28
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/12063
dc.description.abstract Bakalářská práce se skládá ze dvou částí. První, teoretická část, se zabývá charakterizací živočišného odpadu vznikajícího v jatečním nebo v rybárenském průmyslu. Dále řeší problematiku nakládání s tímto odpadem a popisuje známé metody odtučnění, vedoucí k zisku hodnotných surovin (bílkoviny). Ve druhé části je popsán experiment, ve kterém byly odtučňovány hovězí šlachy lipolytickým enzymem LIPOLASE 100 L. Odtučňování bylo prováděno ve vodném prostředí. Enzymová hydrolýza byla sledována jako funkce doby odtučňování, teploty odtučňování a množství použitého enzymu. Největšího odtuč-nění bylo dosaženo při době odtučňování 16 hodin, teplotě 14 °C a dávce enzymu 1,6 % (w/w). cs
dc.format 54 cs
dc.format.extent 1933761 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Práce není přístupná
dc.subject jateční odpad cs
dc.subject hovězí šlachy cs
dc.subject odtučnění cs
dc.subject kolagen cs
dc.subject hydrolýza cs
dc.subject slaughterhouse by-products en
dc.subject cattle tendons en
dc.subject defatting en
dc.subject collagen en
dc.subject hydrolysis en
dc.title Jateční odpad jako netradiční zdroj kolagenu cs
dc.title.alternative Slaughterhouse by-products as an unusual source of collagen en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Olejník, Robert
dc.date.accepted 2010-06-24
dc.description.abstract-translated The thesis consist of two parts. The first, theoretical part, deals with characterization of slaughterhouse and fishing industry by-products. Also addresses the issue of manage-ment of this by-products and describes the known methods of defatting, leading to gain of valuable raw materials (proteins). In the second part experimental part is described, in which cattle tendons were defatted using lipolytic enzyme LIPOLASE 100 L. Deffating was carried out in an aqueous environment. Enzymatic hydrolysis was monitored as a function of deffating time, defatting temperature and quantity of the enzyme. Optimal conditions for deffating cattle tendons are as follows: 16 hours, temperature 14 °C and quantity of enzyme 1.6 % (w/w). en
dc.description.department Ústav inženýrství polymerů cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/141 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie materiálů cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and materials technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie materiálů cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and materials technology en
dc.identifier.stag 15108
dc.date.assigned 2010-02-15
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
plachý_2010_bp.pdfBlocked 1.844Mb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account