Účinek organických kyselin na bakterii Campylobacter jejuni

DSpace Repository

Language: English čeština 

Účinek organických kyselin na bakterii Campylobacter jejuni

Show simple item record

dc.contributor.advisor Březina, Pavel
dc.contributor.author Molatová, Zuzana
dc.date.accessioned 2010-07-18T04:18:12Z
dc.date.available 2010-07-18T04:18:12Z
dc.date.issued 2009-09-01
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/10335
dc.description.abstract Cílem disertační práce bylo studium antibakteriálního účinku devatenácti organických kyselin a dvou monoacylglycerolů vůči bakterii Campylobacter jejuni. Záměrem bylo stanovit inhibiční koncentrace organických kyselin v pokusech in vitro a ověřit získané výsledky v navazujícím in vivo experimentu. Pro sledování účinků oganických kyselin byly zvoleny dvě základní metody - měření koncentrace bakteriálního proteinu v kultuře pomocí biuretové metody a real-time PCR. Nejvýraznější inhibiční aktivitu vykazovaly kyseliny kaprylová, kaprinová a laurová (IC50 <= 0,10 mg/ml). Účinek organických kyselin byl do značné míry ovlivněn hodnotou pH, přičemž výrazněji se projevil v prostředí s vyšší aciditou. Oproti tomu vliv prodloužení doby inkubace na inhibiční účinek kyselin byl marginální. Klinický izolát C. jejuni byl méně vnímavý k působení organických kyselin než sbírkový kmen. Pro posouzení vlivu kyseliny kaprinové, fumarové a monokaprinu na změny membránového potenciálu byla použita draslíková a TPP iontově selektivní elektroda. Vliv kyseliny kaprinové a fumarové na morfologii buněčných membrán C. jejuni byl sledován pomocí transmisní elektronové mikroskopie. Obdržené výsledky in vitro pokusů potvrzují, že antimikrobiální aktivita organických kyselin vůči bakterii C. jejuni je značně variabilní a suplementace krmiv v některých případech může mít minimální význam. Z testovaných organických kyselin vykazuje potenciál inhibovat růst bakterií C. jejuni v koncentracích jež jsou uplatnitelné také in vivo, zejména kyselina kaprylová, kaprinová a laurová (tj. kyseliny o střední délce řetězce s 8, 10 a 12 atomy uhlíku). Záměrem pokusu in vivo bylo zjistit, zda suplementace krmiv zvolenými mastnými kyselinami (kys. kaprylová a kaprinová) může zabránit infekci kuřat kampylobakterem, nebo ji alespoň částečně eliminovat. Zvolené kyseliny byly aplikovány do krmiv ve volné nebo enkapsulované formě. Krmivo obsahující enkapsulovanou formu mastných kyselin (0,25 %) signifikantně snížilo počty C. jejuni u brojlerů. Výsledky experimentální infekce drůbeže tedy potvrzují potenciál mastných kyselin snížit prevalenci Campylobacter sp. u drůbeže. cs
dc.format.extent 1511245 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně cs
dc.rights Bez omezení cs
dc.subject Campylobacter jejuni cs
dc.subject organické kyseliny cs
dc.subject antibakteriální účinek cs
dc.subject inhibiční koncentrace cs
dc.subject real-time PCR cs
dc.subject náhrady antibiotik cs
dc.subject Campylobacter jejuni en
dc.subject organic acids en
dc.subject antimicrobial effect en
dc.subject inhibitory concentration en
dc.subject real-time PCR en
dc.subject replacements of antibiotics en
dc.title Účinek organických kyselin na bakterii Campylobacter jejuni cs
dc.title.alternative Efect of organic acids on bacterium Campylobacter jejuni en
dc.type disertační práce cs
dc.date.accepted 2009-11-04
dc.description.abstract-translated The aim of the Doctoral thesis was to evaluate the antimicrobial activity of nineteen organic acids and two monoacylglycerols against Campylobacter jejuni. The objective was to determine inhibitory concentrations of organic acids in vitro and to confirm these results also by in vivo experiment. Two different methods were used to assess the antimicrobial activity of acids: the measurement of cell protein concentration in treated cultures by the biuret method and a SYBR Green based real-time PCR assay. Caprylic, capric and lauric acids were the most efficient antimicrobials among the compounds tested (IC)-selective electrodes, respectively. The effect of capric and fumaric acids on morphological status of C. jejuni cells was further studied using transmission electron microscopy. The results of in vitro experiments show that antimicrobial activity of organic acid against C. jejuni is variable and supplementation of feeds with some acids may have insufficient effects. Among organic acids tested, namely caprylic, capric and lauric acids (i.e. straight-chain fatty acids with 8, 10 and 12 carbon atoms, respectively) have potential to be used against C. jejuni at concentration feasible in vivo. In vivo experiment was carried out to investigate whether fatty acids (caprylic and capric acid) supplementation of feed would reduce C. jejuni colonization in broiler chickens. Two forms of fatty acids were tested: coated and non-coated. The diet enriched with 0.25 % of coated form of fatty acids consistently reduced enteric Campylobacter populations in chickens. Results of the experimental infection of broiler chickens support capability of fatty acids to reduce Campylobacter carriage in poultry. en
dc.description.department Ústav technologie a mikrobiologie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ph.D.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Chemistry and Technology en
dc.identifier.stag 13573
dc.date.assigned 2006-09-01


Files in this item

Files Size Format View
molatová_2009_dp.pdf 1.441Mb PDF View/Open
molatová_2009_vp.doc 44Kb Microsoft Word View/Open
molatová_2009_op.zip 2.182Mb Unknown View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account