Enzymatická hydrolýza sacharidů a proteinů

DSpace Repository

Language: English čeština 

Enzymatická hydrolýza sacharidů a proteinů

Show simple item record

dc.contributor.advisor Holko, Ivan
dc.contributor.author Valenta, Tomáš
dc.date.accessioned 2010-07-18T01:39:04Z
dc.date.available 2010-07-18T01:39:04Z
dc.date.issued 2009-05-27
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/10015
dc.description.abstract Bakalářská práce je zaměřena na popis enzymatické hydrolýzy sacharidů a proteinů enzymy zvanými hydrolasy, které katalyzují štěpení chemických vazeb za účasti vody. Bakalářská práce obsahuje popis potravinářského využití této hydrolýzy. Principem enzymatické hydrolýzy sacharidů je štěpení alfa- nebo beta-glykosidových vazeb glykosidasami. Hydrolýzu peptidových vazeb proteinů a peptidů katalyzují peptidasy. Bakalářská práce také popisuje izolaci hydrofilních vitaminů použitím příslušných glykosidas či peptidas, v případě lipofilních vitaminů lipas. Obsahuje studie, které popisují využití příslušných hydrolas k izolaci jednotlivých vitaminů a srovnávají použití enzymatické, kyselé či alkalické hydrolýzy. cs
dc.format 65 s. cs
dc.format.extent 1344964 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject enzymy cs
dc.subject enzymatická hydrolýza cs
dc.subject hydrolasy cs
dc.subject glykosidasy cs
dc.subject peptidasy cs
dc.subject sacharidy cs
dc.subject proteiny cs
dc.subject potraviny cs
dc.subject vitaminy cs
dc.subject enzymes en
dc.subject enzymatic hydrolysis en
dc.subject hydrolytic enzymes en
dc.subject glycosidases en
dc.subject proteinases en
dc.subject carbohydrates en
dc.subject proteins en
dc.subject foodstuffs en
dc.subject vitamins en
dc.title Enzymatická hydrolýza sacharidů a proteinů cs
dc.title.alternative Enzymatic hydrolysis of carbohydrates and proteins en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Mišurcová, Ladislava
dc.date.accepted 2009-06-09
dc.description.abstract-translated Bachelor thesis is focused on the description of enzymatic hydrolysis of carbohydrates and proteins by hydrolytic enzymes, which catalyse the cleavage of chemical bonds with the participation of water. Bachelor thesis contains a description of the food using of this hydrolysis. The principle of enzymatic hydrolysis of carbohydrates is the cleavage of alfa- or beta-glycosidic bonds using glycosidases. The principle of enzymatic hydrolysis of proteins and peptides is the cleavage of peptide bonds using proteinases. Bachelor thesis also describes the isolation of hydrophilic vitamins using appropriate glycosidase or proteinase, in the case of lipophilic vitamins using appropriate lipase. This work contains studies which describe using of relevant hydrolytic enzymes to isolate individual vitamins and compare the use of enzymatic, acid or alkaline hydrolysis. en
dc.description.department Ústav potravinářského inženýrství cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/142 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and food technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 11075
dc.date.assigned 2009-02-10
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
valenta_2009_bp.pdf 1.282Mb PDF View/Open
valenta_2009_vp.doc 40Kb Microsoft Word View/Open
valenta_2009_op.doc 34.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account